de betekenis van literatuur is betekenis #economicsofmeaning #pefko #inktaap

meaning13

Niklas Karlsson, George Loewenstein, Jane McCafferty, The Economics of Meaning, in: Nordic Journal of Political Economy NOPEC, Oslo, (2003), p. 61 – pdf Carnegie Mellon Universityfrom the Classroom to the World, Pittsburgh.

Ik vond dit citaat mooi passen bij de Inktaapjurering van de roman Het voorseizoen van David Pefko: topliteratuur van nu waarin human experiences are organized and assembled to bring meaning to what otherwise be inchoate experiences and events. Het was de Inktaapjury van Elke Stasseyns die ik voor Pefko mee mocht ‘coachen’ die me tot het knip- en plakwerk in deze blogpost inspireerde. De zin van literatuur is zingeving stond oorspronkelijk als parallelle variant mee in de titel boven.

Het was eens te meer een voorrecht om deel te kunnen nemen aan de ‘intieme’ boekgesprekken met jongeren, binnenskamers, in de klas van een warme, gedreven lerares / docente Nederlands, face-to-face in kleine leesgroepen. Wat een wereld ging voor hen en mij open in Het voorseizoen: wat een leven, wat een tijd waarin we leven! Hoe intens was het meeleven met het hoofdpersonage. Pefko zat hen en mij als gegoten, zat zo dicht op de huid, was zo cliché herkenbaar en karikaturaal uitvergroot, zo easy neergeschreven, in één adem uitgelezen, een bezinning op mens en maatschappij in het begin van de 21e eeuw. Samengevat: een magistraal boek – uiterst comfortabel en lui leesbaar tot hilarisch grappig en pijnlijk hartverscheurend – dat wat hen (en mij) betreft De Inktaap 2013 moet winnen. (Wordt vervolgd.)

Gerelateerd: How to Enjoy Poetry.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.