onderwijs ondertussen in Nederland: #citohype (NRC) en digitale ongeletterdheid (KNAW)

Is het de tijd van het jaar of wat is dat toch in onderwijs? Of zeg ik beter in media? Eerst kwam Knack vorige week met sensationeel onderwijsnieuws: het schort jongeren aan algemene kennis. Gisteren stak NRC Handelsblad het vuur aan de lont in Nederland: #citohype. Citotoetsen voor groep 8 #basisschool waren te koop aangeboden op Marktplaats.nl. Wordt vervolgd.

Vandaag bloklettert het op NOS.nl: ‘Digitale ongeletterdheid onder jongeren groot’. Het gaat over een advies van de KNAW voor een krachtige vernieuwing van het informaticaonderwijs in havo/vwo. Op de site van KNAW begin ik te lezen:

knawdigit13 Middelbare scholieren zijn weliswaar vaardig met smartphone en Facebook, maar hebben onvoldoende inzicht in impact en risico’s van digitale communicatie. Het huidige informaticaonderwijs leidt niet tot digitale geletterdheid: een basisvaardigheid in de huidige ICT-gedomineerde samenleving. De KNAW pleit daarom voor een nieuw, verplicht vak in de onderbouw van havo/vwo en grondige vernieuwing van het keuzevak Informatica in de bovenbouw.

Gebrek aan algemene kennis | gebrek aan digitale vaardigheden en attitudes: je zou kunnen beginnen denken dat onderwijs toch ergens over moet gaan. Gelukkig zijn vele kinderen en jongeren samen met hun leraren / docenten de vernieuwingen en hervormingen al vele stappen vooruit, met tijd en wereld mee, de neus in de wind, de adem vrij, het hoofd cool, het hart warm. Kop op, komaan zeg!

Onder ons gezegd en gezwegen: weer zo’n sappige kluif over onderwijs toch waar de twitteraars van deze wereld zich aan te goed kunnen doen. Lekkerrr. Onderwijs van nu en morgen kan er maar wel bij varen. Ja, ik val in herhaling, ik weet het maar al te goed.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.