de slimme leraar bestaat niet

was ‘in concept’ 23 januari 2013 10.06 am onder de titel

de slimme leraar bestaat niet

… maar toen had ik de heer minister dus nog niet gehoord.

Leraars in spe gebuisd voor algemene kennis

Wat een slimme titel in Knack toch. Uw nieuwe Knack, helemaal mee toch met de Check-, Instructie- en Testmaatschappij van de 21e eeuw. Hij pakt uit met onderwijsonderzoeksresultaten én een test Algemene Kennis toe. Algemene kennis, ha. Een uitdaging! De aanstormende generatie leraren weet het niet, kan het niet, kent het niet. Of wat had u gedacht: de maatschappij weze gewaarschuwd. Te gek?

Klinkt dat ff lekker epaterend ouderwets, het onderwijsnieuws van de dag. Zijn doel wel niet gemist, getuige dit blogstukkie: domdomdom, gevangen in het net. Nu, dat begeleidende testje eigen slimmigheid is wel mooi meegenomen, mijn beste Knack. Wat een verwennerij van de lezer. Gebuisd door Knack? Spannend. Ik moest me maar eens aan de test onderwerpen.

De slimme leraar bestaat niet. Er zijn alleen slimme journalisten, politici, economen, artsen, ingenieurs, biologen, juristen, astronomen, astronauten, researchers, bankdirecteurs, hoofdredacteurs, blad- en andere managers en hier en daar een taalprof. Maar dat wisten we al veel veel langer dan vandaag toch.

Reclame! – voor wie oud en wijs genoeg is: doedeloe de test. Allen daarheen, naar Knack, print is immers stervende. Wat een geworstel om boven te blijven. Met de domme leraar als inzet. Kritiek! Onderwijs met de vinger wijzen. Kennis en cultuur oplepelen vanuit de hoogten der beschaving: media zorgt voor uw heil. Ze helpt u uw niveau op te vijzelen. De gecommercialiseerde goedheid zelve. Nu, ik spui maar wat. Of is het uitkramen. In elk geval zal dit pittige nieuws annex test Knack geen windeieren leggen, en Twitter, Facebook en blogs evenmin. Er zal vast weer veel heen en weer gaan over kennis en vaardigheden en attitudes. Met de regelmaat van een klok wil dat debat weer oplaaien …

Het onderwijs en de leraar (in spe) kunnen er maar wel bij varen. ‘t Is triestig als het regent in de herfst en ook putteke winter wordt de soep nooit zo heet gegeten als ze geschonken wordt. Lekkerrr.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op de slimme leraar bestaat niet

 1. breieninpeking zegt:

  en ik ben natuurlijk een lekker dom blondje 🙂

 2. Blauwkruikje zegt:

  Terzake gisteravond: Rik Van Cauwelaert (nu columnist bij De Tijd en weg van Knack omdat ze daar een te linkse koers onder Jörgen Oosterwael zouden gaan varen) die door Sint-Joost-ten-Node wandelt en de Brusselse overheid ervan beschuldigt de stad zo slecht bestuurd te hebben dat het onderwijs er volkomen verloederd is, en slechts analfabeten aflevert met een niet mis te verstane suggestie aan de minister-president in spe om in Brussel Vlaanderen in de focus te houden! Armoede en gebrek aan motivatie en de nodige middelen om mee te kunnen .en schoolbesturen en overheden die geen oog hebben voor de factoren die degelijk onderwijs kunnen aanzwengelen. Rijke steden die eigenlijk zeer arm zijn. Vreselijke paradoxale waarheid!
  Veel sympathie voor alle leraars die in dergelijke situaties vechten tegen alle doemdenkerij en ‘hun ding blijven doen’ vaak op heel creatieve manier!
  Veel lof voor je snedige replieken, Janien!

  • janien zegt:

   Bedankt voor deze levensnoodzakelijke aanvulling waarmee je de vinger legt op een grote wonde. Ik wil in je sympathie delen voor alle leraars die “vechten tegen alle doemdenkerij en ‘hun ding blijven doen’ vaak op heel creatieve manier”!

   Toch nog even over Knack. Wat Rik Van Cauwelaert betreft: ik schreef al eerder dat Knack mijn Knack helemaal niet meer is sinds hij vertrok. Ik blijf zijn editoriaal daar missen, én Koen Meulenaere als satirisch sluitstuk. Het Knack-quizje dat Meulenaere moet doen vergeten, vind ik wàt magertjes. Maar ja, over smaken …

 3. Pingback: De winnaar van de verjaardagsactie « breieninpeking

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.