“We shape our tools and thereafter our tools shape us” (Marshall McLuhan, 1964)

wilfredRubens(sl13)13

Profetische woorden van Marshall McLuhan in mn blogtitel vandaag. Wie kan er soms al eens niet aan weerstaan? Zag ze opflitsen op slide 13 van een recente presentatie van Wilfred Rubens over ICT in het onderwijs: E-learning Trends.

In terugblik. Marshall McLuhan: onder zijn vlag waren we met de klas beginnen bloggen in 2007 – om de Gedichtendag in de lessen Nederlands te vieren dan nog wel. Drukdruk met poëzie en de tricks en trucs van de technologie waren we er ons in dat prille begin nog niet tenvolle van bewust dat we daarmee invoegden op een snelweg naar verrassende inzichten in taal en teken. Om het met een cliché te zeggen: de global village ging stralend open in de klas, we trokken via onze leerblog op nieuwe ontdekking en verovering van de wereld, met woord (en beeld) als wapen – om profetische woorden van F. G. Droste ook nog eens op te halen. (Wieuw, als dat niet wollig klinkt maar ik weet niks beters op dit moment.) Al snel gingen we (sociale) media en technologie zien en gebruiken als extensions of man. (Echt. Het was menens.)

Het was J/ die ons naar de theorieën verwees van Marshall McLuhan, en zijn werken in leen gaf. Wat we daar lazen, klopte wonderwel met ons verlangen en streven om beter te (leren) leren met de nieuwe ‘middelen van onze tijd’. Ons (de wij van jongvolwassenen+leraar) didactisch geëxperimenteer met de blog had in Marshall McLuhan zijn filosofische onderbouwing gevonden.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op “We shape our tools and thereafter our tools shape us” (Marshall McLuhan, 1964)

  1. Pingback: internetverslaving – mannen 40 procent / vrouwen 60 procent (CLICK) @KU_Leuven @hautekiet | The Sausage Machine

  2. Pingback: creëert u bewust een positief imago op sociale media? @hautekiet #logorree | The Sausage Machine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.