rose revival met gedichten en andere verhalen

Van rozen en vrouwen. Ik schreef er al meer over. Vandaag hou ik het bij deze drie: Edelkoort op Pinterest, Van Hekken met De Roos van Allendale en Anna Molin in The Wall Street Journal. Een al te gekke combinatie? Nee toch, gewoon de hartslag van de tijd.

Ik dacht aan trends 2013-14 en de rozengedichten en -corsages van Renée Van Hekken toen ik het secondenclipje opende voor het nieuwe luxemerk van H&M dat aan Antwerpen Modestad voorbij is gegaan en zich deze lente met & Other Stories in andere modesteden vestigt zoals Parijs, Berlijn, Barcelona, Stockholm.

De begintijd van deze eeuw brengt het met zich mee – ik wil het verbruikte woord crisis niet in de mond nemen: het zoeken naar things of beauty as joy forever, naar de balans tussen nut en schoonheid, vakmanschap en one size fits all, tussen ‘voor iedereen’ en ‘voor jou speciaal’, high en discount, duurzaamheid en snel verbruik, natuur en wetenschap. Verlangen we niet naar een nieuwe traagheid en echtheid, een verschuiving van hoofd naar hart, emotie. En daar springt warempel ook een man als het duiveltje uit het d… ; Guillaume heet hij, en ik denk aan de titel van zijn nieuwste boek, en ook aan zijn Lojola-columns: stukjes onder invloed van koffie geschreven in hartje Antwerpen die de lezer de nieuwe échtheid en traagheid willen laten meeproeven en smaken. Ons een glimp willen tonen van het nieuwe geluk, van warmte en intensiteit, opgewekt door de traagheid van slowing down.

Wordt vervolgd met een gedicht van Renée Van Hekken, de Rozendame in het poëzielandschap van de Lage Landen. Is de dichter niet de m/v par excellence die de tijd aan zijn hartslag van het moment meet. Telkens opnieuw en anders, in eeuwige uniciteit van de taal. Speciaal gericht tot de wereld en tot iedere lezer speciaal.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s