Schrijvers van het Jaar: Bart Van Loo en A.F.Th. van der Heijden #2012

BartVanLoo13

Verder lezen op bleu.blanc.rouge, de blog van de Vlaamse schrijver Bart Van Loo. Karl Van den Broeck interviewde Bart Van Loo voor De Morgen.

Romanist Bart Van Loo was in een vorig leven mijn collega vreemde talen. Sinds vorige week heb ik in concept een blogbericht staan over mediamannen van 2012: ook Bart Van Loo staat in mijn toplijstje, nog wel samen met zijn oud-leraar Frans, Herman Geudens, jawel. Ik vond nog geen tijd om mijn artikel te publiceren omdat ik nog een eigen foto van Bart wilde zoeken. En kijk: Bart zelf is me al voor met zijn wonderjaar in De Morgen.

Bij het zien van de naam Karl Van den Broeck kan ik niet anders dan denken aan zijn vader, de grote Vlaamse schrijver Walter Van den Broeck, die we op school geregeld uitnodigden voor een auteurslezing in het kader van culturele dagen, altijd in de laatste week van september. Ik heb hem dus meermaals geschreven en gesproken. In een vorig leven.

Het overweldigende succes van 2012 loopt door in 2013: de Nederlandse schrijver A.F.Th. van der Heijden maakt met Tonio heel grote kans op De Inktaap 2013, de literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied. Op uitnodiging van Elke Stasseyns, master taal en letteren en leraar/docent Nederlands en Duits, doe ik mee met De Inktaap in haar klas laatstejaars aso op mijn oude school. Samen met Chris De Commer coachen we elk een boek (Elke doet Tonio, Chris De Nederlandse maagd en ik Het voorseizoen.)

Vorige eeuw ontmoette ik A.F.Th. van der Heijden in Den Haag toen Sofie Van der Ven, mijn leerling en jong jurylid van een splinternieuwe literaire prijs, met de grote schrijver in een panel zat geleid door de grote Michaël Zeeman. Toen De Inktaap nog Jonge Gouden Uil heette. In een vorig leven dus. En kijk: Sofie Van der Ven heeft nu haar eigen boekhandel, de beste en de mooiste boekenwinkel van heel ’t StAd, waar ook A.F.Th. van der Heijden én Bart Van Loo languit uitgestald liggen! Geweldig toch! Tja, de liefde voor boeken kruipt waar ze niet gaan kan.

Filmpje via Tzum.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.