literaire storm in een bolleke

Hendrik Conscience 200 | Herman de Coninck 2012

literatuur en politiek in Antwerpen

IMG_5127

(Uit mijn fotoalbum: Antwerpen, zaterdag 11 december 2010, 16:25:46.)

Hendrik Conscience wordt door de culturele elite onder de mat geveegd, klonk het op Radio 1 (.be) in de nieuwe stem van Bart De Wever, historicus en politicus, straks N-VA-burgemeester van Antwerpen. Het was 3 december 2012, de 200e verjaardag van de man die zijn volk leerde lezen. Antwerpen ging die 200e  verjaardag vieren in het Letterenhuis, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en het Cultureel Ontmoetingscentrum Sint-Andries. De Wever vond het wat magertjes.

Conscience onder de mat geveegd. Door de culturele elite. Die stellingname bleef even hangen. Ik kon er wel even inkomen, ik beluister die elite wel eens in haar ‘bashing’ getweet tegen al wat Vlaams is, en centrumrechts – en nu voelt u al vanwaar de wind komt, van Vlaamse twitterintellectuelen uit de wereld van media, kunst en cultuur gezellig onder elkaar, weetuwel, lekker links of daar toch ergens in de buurt. Dat staat progressief toch. Centrumconservatief, help, nee! Mij niet gelaten, ze doen maar, Gods water van beetje links over Gods akker laten lopen. Het brengt leven in de twitterbrouwerij – dat trendy gekraai en gekakel over het wellesnietes van een Vlaamse identiteit en cultuur en zo.

Van Conscience ging het met Bart De Wever op Radio 1 nog verder terug in de Vlaamse geschiedenis: naar Pieter De Coninck, Vlaamse guldensporenheld. Of de nieuwe Antwerpse burgemeester zou ingaan op het voorstel van Behoud de Begeerte om het De Coninckplein  te herdopen naar Herman de Coninckplein, ter ere van de Vlaamse dichter die in 1997 in Lissabon plots overleed. Bart De Wever vond die naamsverandering maar niks.

Twee oorlogsverklaringen op een Consciencedag in Vlaanderen – uitgesproken door een Vlaming, dat is die andere beroemde Vlaamse schrijver niet in dovemansoren gevallen. Wie beter dan Tom Lanoye kon De Standaard vragen om Bart De Wever aan te vallen. Cultuur is oorlog, de titel van een oud boekje van Leo De Haes schiet me hier en nu even te binnen. Literatuur kan ook polemiek zijn, links, rechts, li, re, l. Of een storm in een glas bier, een Antwerps bolleke dan wel. Hoewel

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op literaire storm in een bolleke

  1. Pingback: all ye culturo people, let’s go urban in Antwerp (and the world) | The Sausage Machine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.