2012 een goed woordjaar met deweveren, cache-foefs, turtelhuisjes en halalhuizen, facebookrellen en gangnamstijl

Dat deweveren niet op de shortlists van de woordverkiezingen 2012 zal voorkomen, hoorde ik Ton den Boon van van Dale deze morgen verklappen. Bart De Wever, de Vlaamse politicus en straks burgemeester van wereldstad Antwerpen, spreekt steeds minder in Latijnse uitdrukkingen, vandaar, en de Latijnhype is wel erg snel gaan liggen. In de categorie lifestyle zit de cache-foef (naar de hartverwarmende maar meer verhullende – nu ja, dat valt te bezien realiseer ik me – cache-cœur), die cache-foef dus zit als gegoten voor de ultrakorte minirok of shorts, toch. Vlaamse woontoestanden creëerden turtelhuisjes, Nederland kreeg zijn halalhuizen.

Welke woorden de shortlists hebben gehaald, maakt uitgever van Dale vandaag bekend, en welk woord de kroon zal spannen, dat ligt nog in de handen van het publiek dat zijn stem zal uitbrengen op de woordverkiezingssite Woordvanhetjaar.nl.

In de lijsten met nieuwe woorden vangen van Dale e.a. de tijdsgeest als in een sociolinguïstische kaleidoscoop: het reilen en zeilen van politiek, lifestyle, de aanstormende generatie, … , … in Vlaanderen en Nederland weerspiegelt zich in de levenskracht van de taal die door de onuitputtelijke creativiteit van de taalgebruiker dag na dag, jaar na jaar, altijd opnieuw uitgevonden wordt. Je creatiefste jaaroverzichten, dus.

Toch wel n heel klein beetje benieuwd of mijn bijdrage cupcakemama mag doorgaan vandaag. Of was dat woord misschien al ouder dan 2012? Mijn woordvorming steekvlamliteratuur naar analogie met steekvlampolitiek en steekvlamjournalistiek had ik nog willen opgeven. In het volste besef dat de actieradius van dat ‘literair’ woord wel heel klein is, en de kans op nominatie dus nihil. Dit illustreert wel de smalte van de literatuur vandaag, haar steeds hogere krimpgraad. Toch. Te laat.

Ook te laat: had ik eerder geweten dat mevrouw de barones de Goatie Saver gewonnen had, dan had ik, zeker weten, het MiaDoornaerts geregistreerd, de professioneel gemake-upte Nieuwnederlandse taal. Allesbehalve ouwe kak. Vertaald naar het Verkavelingsvlaams: amai, gene kattenpis, da MiaDoornaerts.

Met wie kan ik beter afronden dan met een gezaghebbende en prettige stem uit het noorden die een nieuw perspectief opent op hedendaags woordgebruik? Die van de beroemde taalkundige Marc van Oostendorp. Hij voelt de hartslag van de tijd kloppen in nachtouder – net als facebookrel een socialemedia-based* woord maar anders:

Het begrip ‘nachtouder’ is dus al zo oud als de mensheid, maar pas dankzij Twitter heeft het zin om het min of meer in het openbaar te gebruiken. De opkomst van het woord – wie weet lukt het nog wel om het tot het woord van het jaar te maken – laat dus niet iets zien over de veranderende wereld of samenleving, en ook niet over nieuwe woordvormingsmogelijkheden van de taal, maar van cruciaal nieuwe vormen van taalgebruik.

Alles lezen op Neder-L.

* Een updatetje t.a.v. Hannie Vink van de community Nederlands

Wie Facebook en Twitter heeft gezegd, moet ook YouTube zeggen. In pure gangnamstijl. Of wat hadden Sinterklaas en u gedacht!

* En op de blog van Ons Erfdeel kwamen leuke kerstwensen

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.