Hoeveel mooie boeken kan de markt verdragen?

Foto: Bedankt voor jullie aanwezigheid op de boekenbeurs! – Uitgeverij Van Halewyck.

Chrétien Breukers stelt de spannende vraag op zijn literair weblog De Contrabas: Hoeveel mooie boeken kan de markt verdragen? Hij plaatst bestsellers tegenover A-boeken, een zwart-wit contrast:

Er is geen droog brood te verdienen met de exploitatie van het A-boek, behalve als je er minimaal 20000 van kunt afzetten of als je – in een hedendaagse versie van de pot met goud – je handen weet te leggen op een ‘onverbiddelijke bestseller’, een bestseller die dan overigens flink meer verkoopt (en moet verkopen) dan het boek van Jan Cremer, die voor het eerst met de term aan kwam zetten.

Hoor ik hier de echo niet van Geert Joris van Boek.be over de Boekenbeurs 2012 – voor en na. De boekenverkoop klopte als een bus met de verwachtingen: 1 kook- en creadoeboeken, 2 thrillers en ja, ook 3 de winnaar van de AKO Literatuurprijs Peter Terrin verkochten het best. In die vaste volgorde. Met een enorrrm verschil tussen 1 en 3, het ‘literaire boek’. Dat is al jaren zo. Een kind had de uitslag voor 2012 kunnen voorspellen. Ze zijn me beide even lief, het kookboek en het literaire boek. Zie je wel, mijn twee meest recente boekenaankopen zijn Jeroen Meus en Pefko.

Zoals we het van een vurige verdediger van de literatuur kunnen verwachten, schrijft Chrétien Breukers met driftige pen over het boekenvak. Ik kijk uit naar het vervolg van zijn analyse en naar polemiek!

Wat ooit een gezamenlijke inspanning was om het min of meer literaire boek aan de man te brengen, is nu een rondedans rond de bestseller, een rondedans die wordt opgevoerd in het overeind gebleven decor – dat van de literaire wereld. Schrijvers, uitgevers en boekhandelaren spreken nog steeds namens ‘de literatuur’, ‘de leescultuur’ en zelfs ‘de beschaving’, maar gedragen zich ondertussen als door en door gehaaide zakkenrollers in een overvolle tram. (Meer lezen.)

Dat belooft! De retoriek van de economie van de kunst, daar lust ik wel pap van: de stellingen, de argumenten, de verhalen. Is het daarom dat ik blij ben met het dossier van Chrétien Breukers over ‘het’ boekenvak’ en over ‘kleine’ uitgevers die boeken uitgeven van een hoge kwaliteit. Wat die ‘kleine’ uitgevers betreft, zal het ook over DIY gaan, over uitgaven in eigen beheer? Daar ben ik ook erg nieuwsgierig naar.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s