European City of the Year Award – Antwerpen!

Learning from Europe … Mijn stad aan de stroom – van iedereen – respect voor A – kreeg in London de prijs voor stadsontwikkeling! Ook genomineerd waren Hamburg en Lyon.

Learning from Place las ik in de baseline van de Londonse Academy of Urbanism die de prijs organiseerde. Meteen een mooi lijntje voor bij mijn foto op de rechteroever van de Schelde in ons mooie Antwerpen.

Gisteren nog, in die andere stad aan die andere stroom, zag ik mijn kleinzoon van zeven vol overgave en trots zijn huis bouwen op zijn iPad – aan het water, en ja, ook eronder: his Craft. Dat ging zo ongeveer. Wat jammer: plots was het imposante, onderkelderde gebouw van het scherm verdwenen. Free download, heet dat. Enkel in de betalende versie kun je saven. Zo werkt dat, jongen.
Wat wil je worden later, vraag ik mijn kleinkinderen wel eens. President van Amerika? De nieuwe Einstein? Kok? Stadsontwikkelaar? Architect? Of ook psychiater, zoals je broertje van drie? Ik vroeg het hem vorige week nog, in die andere mooie stad aan die andere stroom, de Maas. Wat wil je later worden, E.? En stilletjes vertrouwde hij me spontaan en zonder enig getwijfel toe: ook psychiater. Als dat geen liefdesverklaring is.
En D. van vijf? Hij twijfelde, hij wist het (nog) niet goed. Kok misschien, hielp ik hem even nadat hij eigenhandig het gehakt had bereid: het eitje openen, het paneermeel uitstrooien, het kruiden, het mengen, het kneden, het balletjes rollen. Als dat niet lekker wordt. En zijn kleine zusje van twee? Op dit moment moeder en danseres, denk ik. Zoals ik haar drukdruk en zorgzaam zie met poppen (en papegaaien) en wervelend beweeglijk dansend. Muziek!
Een update dringt zich op. Hoorde ik ondertussen D. niet verklappen dat hij turner wil worden. Turner? Voetballen, fietsen en op mijn handen staan, oma. Wat was dat ook voor een vraag. Of architect, vulde hij aan! Tja, zoals hij legogebouwen construeert in de vorm van beyblades: een ingenieus idee, als je het oma vraagt! En wat zijn zusje betreft, ook zij heeft dezer dagen veel met bouwen: torens in alle maten, vormen en kleuren, altijd nieuw, altijd anders. kijk, oma, weer een toren! Had ik al niet eerder geblogd dat ze onder de indruk was van bouwwerken in de straat.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s