en de AKO 2012 goes to … to … M

 Elvis Peeters?? Of wint Arnon Grunberg hem wel, voor de derde keer? Of toch niet? En wordt het de vrouw. Over liefde.

Mensje van Keulen, ja:

Het enige dat expliciet is in Mensje van Keulens nieuwe roman is de titel. Die staat al in de eerste zin: ‘Liefde heeft geen hersens’. Een uitdrukking die fiks herhaald zal worden in het verhaal, opdat we blijven beseffen door welke animale driften de mens gestuurd wordt in Van Keulens alledaagse horrorwereld.

En

Als gezegd: normale mensen tref je niet aan bij Van Keulen. Op zich is dat niet bijzonder. Het afwijkende, het ongewone en het ongeluk vullen de reageerbuis waaruit literatuur opborrelt. Bijzonder is wel dat Van Keulen van haar beschadigde en/of krankzinnige personages zulke wezens van vlees en bloed weet te maken dat we ze tijdens de roes van het lezen voor alleszins normaal verslijten. Die illusie roept Van Keulen bewust op: haar proza leest als een groot nee tegen het veroordelen van de medemens.

Met die schrijversbril op is de wereld een zee om uit te drinken, een onuitputtelijke bron. Elk detail telt, zo bezien.

(Jeroen Vullings in zijn recensie op Vrij Nederland.)

Of gaat de prijs misschien naar Post Mortem, zo anders, zo ingewikkeld, toch weer zo speciaal autobiografisch aangrijpend? En toch …

De AKO Literatuurprijs 2012 goes to … to …

toplijst of shortlist:

Stephan Enter • Grip (Van Oorschot)
Arnon Grunberg • De man zonder ziekte (Nijgh & Van Ditmar)
Mensje van Keulen • Liefde heeft geen hersens (Atlas-Contact)
Elvis Peeters • Dinsdag (Podium)
Peter Terrin • Post mortem (De Arbeiderspers)
Anton Valens • Het boek Ont (Atlas-Contact)

We zijn er bijna, we zijn er bijna maar nog niet helemaal. Vanavond maandag 29 oktober 2012 kiest de jury uit deze genomineerden de winnaar in een rechtstreekse uitzending van Nieuwsuur vanuit de Centrale Bibliotheek in Den Haag.

Deze vroege tweet van Bob Vermeir prikkelde mijn nieuwsgierigheid, en

  • voerde me secondenlang ook even terug naar mijn good old school-tijd van lesgever Nederlands (taal en literatuur is dat in Vlaanderen). Ooit waren we er zelf bij, op de uitreiking van een AKO in Amsterdam – met alles erop en eraan – mét een jongerenschaduwjury* ook live op tv met Hanneke Groenteman, … en met dé kunstpaus Jan Hoet;
  • en ook naar Radio1.be, alwaar Vlaams jurylid Kathy Mathys haar geheim zoals te verwachten niet prijs kon/mocht geven. Opgevangen: toch wel meer een Nederlandse prijs, die AKO, met slechts drie Vlamingen onder de prijswinnaars op zijn 25-jarig palmares – dat kan dus toch wel tellen toch – én geen rechtstreekse uitzendingen op de Vlaamse televisie van deze toch wel belangrijke prijs, toch. Mijn arm Vlaanderen? Zou dit aan de wallonisering te wijten zijn? (Het woord van de dag dringt zich onstuitbaar op, ik kan het ook niet helpen.) Ooit heeft de Vlaamse televisie als ik me goed herinner wel eens pogingen gedaan om Gouden Uilen rechtstreeks de huiskamers binnen te loodsen …  Maar het prettig gepimpte format had de kijkcijfers blijkbaar geen goed gedaan.

Wie weet wint de vierde Vlaming (!) ooit de AKO vanavond wel … Of Vlaming of Nederlander, of vrouw (!) of man: prachtige literatuur is wat mij betreft prachtige literatuur maar competitie is altijd mooi meegenomen toch. Voor schrijver en lezer. Voor alle betrokkenen en partijen in de wereld van cultuur (en ja, ook het stiefmoederlijk behandelde zusje onderwijs).

Wat als … er geen literaire prijzen (meer) zijn? Hoe boeken zichtbaarheid geven? Hoe creativiteit en kwaliteit van schrijven genereren? Hoe de onuitputtelijke mogelijkheden van taal, haar kracht, haar schoonheid, de kunst van het schrijven tonen? De grens van werkelijkheid naar verbeelding aftasten? Wat blijft in de wereld en zichzelf herkennen? Wat verandert onder ogen zien? [Stoppen dat opgesom!] … Of de gruwel van liefde die geen hersens heeft meebeleven door de ogen van een grote schrijfster als Mensje van Keulen, wie weet de Nederlandse (!) winnares (!) van de AKO 2012?

* Voetnoot. (Wordt vervolgd.)

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.