Herman aan de top! Herman aan de top! Swag! #akolit12

Oh! Als Herman Brusselmans de AKO Literatuurprijs 2012 nu eens won! Op maandag 29 oktober 2012 zou hij die dan gloriërend in ontvangst kunnen nemen in de Centrale Bibliotheek van Den Haag: met 50 000 euro verzilverde romanliteratuur van de bovenste plank, kroon op een recent werk van een uiterst mediageniek en sympathiek (ik kan het weten) langharig groot auteur, Watervrees tijdens een verdrinking, zijn 60e boek.

Het Nederlandse Nieuwsuur maakt vanavond de toplijst of shortlist van de AKO 2012 bekend – zoals alleen Nieuwsuur dat sprankelend kan – naar verluidt tussen 22.15 en 22.30 uur. Herman Brusselmans en Ted van Lieshout zijn op dat spannende moment te gast op een literaire avond in Den Haag: zullen beiden genomineerd worden?! Als Brusselmans en Stefan Brijs en Ivo Victoria en Ted van Lieshout nu eens op de shortlist kwamen: zou dat weer feest zijn!

Speculeren heeft geen zin maar ik stem op Brusselmans, van wie de wereld weet dat ik al heel lang fan ben (to myself: van pretentie gesproken). Zo. Oude liefde roest niet nee, zeker niet omdat Brusselmans nog steeds beter wordt. Ik hoop al op koppen in de allitererende aard van Vuilgebekte Vlaamse veelschrijver wint prestigieuze prijs #vvvprpr. Of ’t Kan verkeren: Brusselmans vangt vette vis #brvvv. (Trillerig) Grrr!

Wat me bijzonder sterkt in mijn literaire verlangen, is dat Herman Brusselmans de schaduwtoplijst van de studenten van prof. dr. Elsbeth Etty aanvoert – sinds gisteren op Recensieweb.nl. Nu ja, de werken staan alfabetisch op auteur, dat zie ik ook wel. Maar toch!

Herman Brusselmans: Watervrees tijdens een verdrinking
Stephan Enter: Grip
Peter Terrin: Post Mortem
Jan van der Vegt: De man met de drietand
Wytske Versteeg: De wezenlozen
Maartje Wortel: Half mens

Over Brusselmans schrijft de schaduwjury op Recensieweb:

De manier waarop Brusselmans in Watervrees tijdens een verdrinking zijn karakters neerzet, laat op magistrale wijze zien hoe de wereld eruitziet na het verliezen van haar met wie je je leven deelt. De verdwaasde manier waarop hij zijn tijd doorkomt, levend van nachtelijke televisiefilm naar nachtelijke televisiefilm, beeldt op een herkenbare manier uit hoe het voelt om de liefde in je leven, of voor Brusselmans de liefde ván zijn leven, te verliezen zonder dat je er iets aan kon, kan of zou kunnen doen. Een mooi en tegelijk humoristisch boek.

Hoe adembenemend spannend literatuur toch zijn kan. Tot Nieuwsuurs. Tot Brusselmans (!?) in dit 30e jaar van zijn schrijverschap. Taal is mijn instrument, bullshit en zinloos gezeik mijn onderwerp. Zo kennen we hem.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Herman aan de top! Herman aan de top! Swag! #akolit12

  1. Pingback: en de AKO 2012 goes to … to … M | The Sausage Machine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.