Gezond eten volgens Hannes Vandemolen

  Gastcolumn van Hannes Vandemolen

Gezond eten  

Wij zijn zaterdag naar Maarten geweest. Néé, niet om ‘m onze pijp te geven: Maarten was jarig, en niet zomaar jarig: het was zijn 65e keer, met bubbels en taarten vol slagroom en kaarsjes dus, en die mocht Maarten allemaal uitblazen. 

Ik vertel u dat niet, beste lezer, lieve lezeres, omdat ge Maarten misschien kent, want dat zal wel niet, anders waart ge daar óók geweest, vorige zaterdag!

Nee, ik vertel u dat omdat Wilhelm (ja: Wilhelm, en niét Willem!) en Gerda er ook waren…

Wilhelm en Gerda zijn sinds een maand of drie gezond aan ’t eten – niet aan een stuk, natuurlijk, maar zoals zij het uitvoerig hebben uitgelegd, scheelt dat toch niet veel!

Gerda vond dat ze te volslank werd. Wààr ze dat haalde, dat weet ik niet. Maar dus moest Wilhelm mee op dieet. Ze struinden alle dokters en diëtisten af – tot een sprinkhaan hen de raad gaf: zorg voor uw verbranding!

Hoe zorgt een mens voor zijn verbranding, vraagt ge? Dat dieet eens opschrijven?

Niet ongeduldig, ik ga het u allemaal uit de doeken doen – maar het is dus geen “dieet”, integendeel: het is gezond veel eten!…

’s Morgens nuttigt ge twee sneden brood – zwart of bruin of grijs, als ’t maar niet te wit ziet! – en ge moogt daar een vliesje gerookte os tussenleggen, of een streepje gestoomde kalkoen, wat magere kwark is ook OK. Ge drinkt daar thee bij maar ge let erop dat het zakje niet te lang in de theepot hangt: ge moet de bodem van uw kop (uw tas!) nog zien!

Ge eet natuurlijk hooguit 150 gram patatten per dag. Hebt ge al eens 150 gram patatten gezien? Dat zijn er dus hooguit twéé – en dan moogt ge d’r nog geen te grote nemen, zoals mijn Bompa zaliger toen hij van zijn sjagrijn van ’n dokter nog maar één patat per dag kreeg voorgeschreven.

Daar eet ge een stukje vlees bij van acht bij vier bij één (centimeter!) en groenten à volonté – vis mag ook, als-t-ie maar veel graten heeft. En ge roostert die reep schelvis, of ge grilt dat pleistertje kalf – géén lam of schaap, dat kan bést wel halal wezen maar ’t is niet gezond! – en zéker geen jus of saus aanmaken, foei!

Twee uur na dat orgie zal uw verbranding dreigen stil te vallen en dat moet ge beletten, want uw lichaam moet de vetten blijven wegschroeien – wég met dat spek! Soit: na twee uur nuttigt ge een stuk fruit: een grannie smith, een pink lady, een dubbel flup, een ananas, een nog niet te geelbruine banaan, een pruim, een meloen, een perzik, een aardbei, een druif, een rode bes… – en uw lichaam slaat weer aan het vetverwerken!

Weer twee uur later zult ge mogelijks enige wrange spasmen voelen net onder uw ribben: dat is uw maag. Ge lost dat op met een gezonde koek – dat is een stukje vezelplaat, al dan niet met ’n dozijntje rozijntjes of zongedroogde stukjes tomaat erin.

Dan gaat ge binnen het uur slapen, of dat wrange gespasm in uw maag begint opnieuw, en wie weet wat daar van komt: voor ge ’t beseft zijt ge een tabletje speculaas aan ’t eten, en dat màg niet, speculaas is spek aan uw vet, speculaas is VER-BO-DEN!

Mijn vrouw strààlde, in de auto weer op weg naar huis – op tijd voor het voetbal, dacht ik, maar er wàs geen voetbal, want de Rode Duivels waren de dag voordien die van Wales gaan leren sjotten en dus lag het vaderlandse balletjestrappen dit weekend stil – soit: op de terugweg kondigde mijn vrouw aan dat wij voortaan ook gezond gaan eten.

Ik weet nu dat ik dik in de negentig ga worden voor ik kerngezond mag sterven.

Dat is dus nog zo’n jaar of dertig op de tanden bijten (letterlijk!) en volhouden…

Hannes Vandemolen

[PS regelrecht vanuit TSM: na het dieetboekennieuws dat in Vlaanderen op dit moment nog niet uit de lucht is, kon en mocht de afslankende column van Hannes Vandemolen (in onvervalst Bourgondisch-Vlaams Nederlands) niet ontbreken in deze worstenmachine.]

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.