de unieke medicinale kracht van literatuur

De mentale volksstatus staat op knappen en de vraag naar geestelijke gezondheidszorg is [sic] stijgt exponentieel. Maar er gloort hoop. Mijn eigen ervaring leerde me hoe literatuur je denken positief kan vormen en een basis kan leggen voor een stabiele mentale constitutie. Op een manier die veel duurzamer is dan een antidepressivum of een paar gesprekken met de psycholoog. (Luuk Giesen)

 als in: Literair panacee in plaats van Prozac | essay van geneeskundestudent Luuk Giesen | genomineerd voor  de essaywedstrijd van Vooys: Lof der Letteren | integraal online in het Groene Lab van De Groene Amsterdammer.

Het essay van Luuk Giesen eindigt krachtig en opent een weids, helend perspectief:

Vanuit maatschappelijk gezondheidsoogpunt gezien, is de mentale ontwikkeling die gepaard gaat met een groeiende literatuurlijst belangrijk en onderschat. Het overwinnen van de intellectuele uitdaging geeft je zelfvertrouwen in de vorm van welbespraaktheid. Je kunt steeds beter uitdragen wat er in je hoofd omgaat en waar je voor staat. Daarnaast creëer je een mentale diepte.

Hoe meer je leest, hoe meer ruimte er vrijkomt in je hoofd. Je denkproces verscherpt en je krijgt meer grip op je leven. Je eigen problemen kun je in perspectief plaatsen – een boek houdt je een spiegel voor, die de realiteit soms niet kan bieden.

Het is dan ook niet voor niets, dat bibliotherapie (boeken lezen als behandeling) bekender wordt als oplossing voor psychische klachten. Ik ben als geneeskundestudent aangeleerd sceptisch tegenover niet bewezen kennis, maar wat zou ik blij zijn als zorgverzekeraars een dynamische lijst van boeken gaan vergoeden. Zodat de unieke medicinale werking van literatuur eindelijk maatschappelijk onderkend kan worden en de dokter een literair panacee mag voorschrijven. 

Wie durft nu nog te buzzen dat de literatuur op sterven na dood is? Wie moet nog overtuigd worden van de (medicinale) kracht van de literatuur? Met welke argumenten? Ha! Nooit meer zoeken naar het nut, de zin, het effect, de impact, het belang, de waarde van literatuur [zoektermen die ik al eens tegenkom in de overzichtslijsten op het dashboard van deze blog] dankzij Vooys dat de lofderletterentuitende essays van haar winnaar en shortlist via het Groene Lab publiceert. 

De lof der letteren door de aanstormende generatie laten bezingen in een essay: als dat al geen wanhoopspoging van een 30-jarig literair tijdschrift is dat mordicus nog decennialang wil overleven, het is in elk geval een kaleidoscopisch uitgangspunt voor bezinning en discussie. Ik denk dan terug aan een vraag die ik Linde van den Bosch nog hoor stellen, de gewezen algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie, op een Nederlands-Vlaamse vergadering over de staat van het literatuuronderwijs: naar een zo breed mogelijke invulling van literatuur om het onderwijs ervan nieuw leven in te blazen. Het pleidooi van Luuk Giesen in Literair panacee in plaats van Prozac past mooi in dit plaatje, niet: literatuur lezen is goed voor je geestelijke gezondheid … , en is dus niet alleen ‘nuttig’ voor de lijst, het leesportfolio, de toets literatuur, het examen Nederlands. 

Tot slot terug naar Vooys … Dankzij Vooys kon ik in edutijden mijn achtergrond over de mediatisering van de literatuur in- en bijkleuren. Ik vond er inspiratie en zeg maar gerust kracht om gesterkter en gefundeerder mijn literatuurles te vernieuwen met op die mediatisering gebouwde didactieken. Wacht, ergens in mijn oude boekenkast moeten er nog een paar exemplaren van Vooys staan. Fotootje volgt. En neen dus, de 30e verjaardag van Vooys is ook aan mij niet onopgemerkt voorbijgegaan. Leve de literatuur en haar kritiek, vanuit welke hoek die ook komt!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op de unieke medicinale kracht van literatuur

  1. Pingback: Word gelukkig, lees een boek! « breieninpeking

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s