het debat over Standaardnederlands en Verkavelingsvlaams laait weer op

de gulden middenweg tussen talen

In honest reply to De manke usurpator: helemaal akkoord met uw standpunt over de verhouding Standaardnederlands en tussentaal / Verkavelingsvlaams. een standpunt dat hopelijk ook al mocht blijken uit een vorige post alhier … 

Roepen dat “tussentaal moet kunnen” zal niet bijdragen tot de verheffing van de Vlaming. En het promoveren van een Verkavelingsvlaams tot nieuwe standaard nog veel minder. Wij hebben nergens anders beweerd. Wel willen we de behoefte kenbaar maken aan een grondig debat over de vraag wat in de huidige omstandigheden een zinvol taalproject is. We proberen de standaard niet op te blazen, maar het denken erover bij te sturen. Wat mogen we verwachten van taalnormen, welke effecten ervan mogen we verdragen, welke moeten we stimuleren en welke moeten we daarentegen proberen in te dammen? Het is naïef om te verwachten dat alle mechanismen van uitsluiting ooit kunnen worden vermeden, maar van de overheid mag worden verwacht dat ze minstens luisterbereidheid en hoffelijkheid aanmoedigt. Mensen uitschelden omdat hun taal achterlijk of armoedig zou zijn, is daar geen goed voorbeeld van. En ja, dat betekent ook dat de Vlaming er geregeld aan mag worden herinnerd dat hij met anderstalige leerders van het Nederlands zijn best hoort te doen om zich zo verstaanbaar mogelijk te maken.

Wij twijfelen dus niet aan de noodzaak van goede afspraken en een richtinggevend beleid – niet alles is al lang goed als de boodschap maar aankomt. Iedereen, zeker de minst geprivilegieerde, moet de kans krijgen om zich te bekwamen in tot ‘Algemeen’ gepromoveerde, maar in de praktijk juist specifieke registers waarin de overheid met de burger communiceert, de pers haar berichtgeving organiseert en waarin uiteraard ook prachtige verzen en romans zijn geschreven. Maar een rijke taalbeheersing bestaat ook uit het kunnen begrijpen en respecteren van andere, even specifieke registers.

Sarah Van Hoof, Jürgen Jaspers, Kevin Absilis (Universiteit Antwerpen)

zoals op hun blog De manke usurpator in de blogpost Een kwestie van beleefdheid van 1 september 2012, alwaar hun volledige tekst, zoals hij ook verscheen in De Morgen onder de kop Wil Geert van Istendael ons niet begrijpen?  

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op het debat over Standaardnederlands en Verkavelingsvlaams laait weer op

  1. Waarde worstdraaister
    Het doet deze arme mankepoot deugd om te lezen dat over de kwestie Verkavelingsvlaams ook plezierig en met het nodige relativeringsvermogen kan worden bericht zonder daarom in vrijblijvendheid te verzinken.
    Een groet van waardering,
    De Manke Usurpator

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.