MXPO 2012 Merksem geschreven en gedrukt | met Renée Van Hekken en Nic Van Bruggen pp

Merksem geschreven en gedrukt: de grote jaarlijke thematentoonstelling van de Koninklijke Kring voor Heemkunde Merksem is ingericht rond wat er zoal in en over Merksem werd geschreven en gedrukt, gaande van affiches, reclameteksten, menu’s tot krantjes en boeken. Ook de vele Merksemse auteurs worden niet vergeten. Onder hen grote namen als Pink Poet Nic van Bruggen (1938-1991), en Renée Van Hekken, beiden geboren te Merksem. In de jaren 1980 richtten de dichters Nic Van Bruggen en Renée Van Hekken trouwens samen Thuishaven op voor uitgaven in eigen beheer: self-publishing avant la lettre! 

Gelukkig toch dat de Koninklijke Heemkundige Kring van Merksem nog aandacht geeft aan het literaire erfgoed van de blijkbaar vergeten en onderschatte Nic Van Bruggen die in de jaren 1970 samen met Patrick Conrad het legendarische prettig-dandyeske Pink Poets-dichtersgenootschap in Antwerpen oprichtte. Net op tijd dus. In de context van een actuele conversatie over de Pink Poets kunnen we Van Bruggens aanwezigheid op MXPO 2012 dus ook als een vorm van ‘eerherstel’ zien, nu de succesvolle jonge schrijver Maarten Inghels van generatie NU – door zijn uitgever Harold Polis nochtans geprezen om zijn museale literaire kennis – zijn ‘voorlopers’ in de Antwerpse dichtersscene losjes met één veeg had willen ‘weg’wuiven: daar [Pink Poets] zaten misschien misschien [sic – ik citeer uit de papieren Knack Focus, nr. 33 van 15 tot 21 augustus 2012, p. 17] drie goede dichters tussen. Hun impact stelde ook niet zoveel voor – Hugues C. Pernath uitgezonderdEen alerte Patrick Conrad  – ooit stond er dus pp achter zijn naam – reageerde sneller als de wind: op Facebook. Renée Van Hekken stuurde Henri-Floris Jespers, gewezen Pink Poet, een repliek. 

In het kader van de tentoonstelling geeft Renée Van Hekken muzikaal begeleid door klarinettist Jan Van Poyer haar eerste poëzielezing van het nieuwe cultuurseizoen. In een partytent op het binnenplein van het Hofke van Roosendael in Merksem brengen ze op zondag 2 september 2012 om 19.00 uur het programma De hoed van Hortense. Gratis toegang. Reserveren bij de voorzitster van de KKvHM, mijn oud-leerling Lia Somers. Er is plaats voor zo’n 30 personen.

Openingstijden van MXPO 2012: zie de volledige affiche op KKvHM.

Foto JB, 14-08-2012. Renée Van Hekken in de schaduw bij de bekarperde vijver in haar idyllische zomertuin te Schoten.  

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.