met een coole duik nieuw schooljaar in #2012-2013

Da’s pas welbewust stap voor stap vooruit in het schooljaar 2012-2013: met de SOLO-taxonomie. Via mijn oude getrouwe webleermeester Ewan McIntosh – de oer-Schotse naam die niet over zijn origine liegt nee – kwam ik de ‘leertaal’ SOLO Structure of Observed Learning Outcome | just another language of learning, op het spoor. Ze lijkt me niet zo moeilijk te verwerven als ik slide 6/17 in de presentatie van David Didau hierboven herbekijk.

Er gaat veel om over leer- en onderwijstalen heb ik deze zomervakantie opgevangen: niet enkel via Ewan McIntosh, ook in de presentaties van Joachim Vlieghe over de hertaling van ‘geletterdheid’ naar de 21e eeuw bijvoorbeeld, en via de blog van Karen L. Mahon. Ik kan het gewoon niet laten even het nieuwe schooljaar mee ‘in te duiken’ –               blogsgewijs vanuit de hot summer hier in de Voorkempen.

Over taal en literatuur gesproken: vanzelfsprekend zijn er de verrassende never ending coole feeds in de rechterzijbalk van dit worstenmachientje. Wat mij betreft (wie ben ik) zijn het informatielusthoven, inspiratiebronnen, kennisverrijkers, wegwijzers naar meer. Bovenaan plaatste ik niet voor niets Neder-L met zijn schare eminente bloggers. Het is high quality content + snelheid + toegankelijkheid dat dit elektronisch tijdschrift voor de neerlandistiek zo aantrekkelijk (& leerrijk) maakt. Daarmee vergeleken verdwijnt papier over Nederlandse taal onvermijdelijk onverwijld in de prullenbak als sneeuw in  voor de zon (ja, ik spreek cliché), of in old school eduwoordenschat: geen zwaar te torsen leerboeken Nederlands meer vandoen. 

Neder-L is levendig, kritisch en sprankelend, met humor, guts, lef [guts en lef: zijn dat warempel ook geen synoniemen? Ik moest het @fonolog best even vragen … ] en flow wowow. Uw, jouw, mijn, ons Nederlands in al zijn facetten en variaties, altijd vers van de pers en prettig verlucht. En nooit saai. Verfrrrissende moedertaal. Stimulerend taalbad. Verkwwwikkende kennis- en ideeënbank. Kortom, alles voor die heldere coole mindset die alle goeds voorspelt, u/je begrijpt wel wat ik bedoel.

Morgen gaat voor een aantal kinderen in Nederland het nieuwe schooljaar al open: de zon belooft stralende hitte, en de school voorziet vast frisse watertjes. Of toch (nog) niet?! Want wat las ik in het AD: het Suikerfeest in volle gang kan voor sommige scholen de vakantie met een dagje (of twee) verlengen. Ondertussen … viert Vlaanderen nog volop en voluit vakantie: tot en met vrijdag 31 augustus. Eigenlijk begint het schooljaar hier met een weekend …, en op zondag 2 september, op de vooravond van het nieuwe schooljaar dus, gaat al alle warme aandacht naar onderwijs op het Tuinfeest van de koning en de koningin t.g.v. de 20e verjaardag van de Stichting Koningin Paola. (Thank- en joyfully attending.)

Keicool leven op school! Als visjes in het water. Dat wil ik mijn grootste kleinzoon wensen bij de start van zijn schooljaar 2012-2013, en meteen alle kleine en grote kinderen overal, leraren en ouders incluis!

Update #hacktoschool

Steeds slimmer kan ook met Lifehacking vanaf 20-08-2012 met tips en artikelen voor studerend Nederland en België. Wat een verwennerij!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.