e-literatuur: poëzie goes mobile | voertaal: Nederlands with some English mixed in | dresscode: smartphone of tablet (met Junaio en Layer)

 Wat gebeurt er als een dichter en een vormgever samen een ‘gedicht’ maken dat speciaal voor mobiele schermen is bedoeld? Het Mondriaan Fonds en het Nederlands Letterenfonds boden zes duo’s de gelegenheid de mogelijkheden van bijvoorbeeld touchscreens en Augmented Reality te onderzoeken. Op donderdag 17 mei presenteren zij vanaf 16.00 hun nieuwe werk in het Trouw-gebouw in Amsterdam. Ervaar interactieve gedichten via de touchscreen van je smartphone, een explosief goedje ‘dagdichting’ met 200tonTNT, of doe mee met de ‘occupy-beweging’ Poëzie loont!

Dichters en vormgevers Arnoud van Adrichem, Ines Cox en Lauren Grusenmeyer; Wim Brands en Max Kisman; Maarten Doorman, PJ Roggeband en Nils Mühlenbruch; Hélène Gelèns en Luis Rodil-Fernández; Saskia de Jong en Rens van Meegen; en Elmar Kuiper en Selby Gildemacher introduceren hun nieuwe werk. Rita Raley (Associate Professor of English aan de University of California Santa Barbara, USA; samensteller van de Electronic Literature Collection Vol 2) en Margriet Schavemaker (Stedelijk Museum) gaan met de deelnemers en het publiek in gesprek.

Augment It!

De presentatie van Poëzie op het mobiele scherm is een onderdeel van Augment It!, Stedelijk @ Trouw/De Verdieping. Dit bijzondere programma in het gebouw van TrouwAmsterdam is gewijd aan alle mogelijke vormen van Augmented Reality (AR) waar beeldend kunstenaars, dichters, architecten en designers op dit moment mee experimenteren. Met een uitgebreide AR-tentoonstelling in De Verdieping, lezingen in de clubzaal, AR-performances door het hele gebouw en een spetterende afsluiting met een Augmented Reality DJ, biedt Augment It! een veelzijdige presentatie van de mogelijkheden van AR vandaag de dag! Kaarten voor het avondprogramma (vanaf 20.00) zijn te koop op TrouwAmsterdam.nl.

Reserveren

De presentatie van Poëzie op het mobiele scherm is gratis toegankelijk en duurt van 16.00 tot 17.30. Reserveren via Letterenfonds.nl. Locatie: TrouwAmsterdam, Wibautstraat 127, Amsterdam. 

Voertaal: Nederlands with some English mixed in.
Dresscode: smartphone of tablet (met Junaio en Layer).

Poëzie op het scherm

Deze zesde editie van Poëzie op het scherm is voor het eerst speciaal op de mogelijkheden van mobiele schermen toegespitst en kwam tot stand in samenwerking met het Stedelijk Museum.

Het Letterenfonds en het Mondriaan Fonds (voorheen Fonds BKVB) bieden met Poëzie op het scherm sinds 2005 dichters, vormgevers en kunstenaars de gelegenheid te onderzoeken wat samenwerking voor hun werk kan betekenen. Bij iedere editie kreeg een zestal dichters en vormgevers de gelegenheid om gezamenlijk te zoeken naar een nieuwe vormtaal. Dit resulteerde in een rijke variëteit aan presentaties van nieuw werk waarin de mogelijkheden van interactiviteit, voordracht, typografie en beweging, de vluchtigheid van het beeldscherm, generatieve kunst en de samenhang tussen beeld, film, geluid en tekst zijn benut.

Op Poezieophetscherm.nl zijn teksten over het project en de eerdere presentaties verzameld. De resultaten van de eerdere edities van Poëzie op het scherm en van enkele workshops aan kunstacademies zijn te vinden op Digidicht.nl. Ook internationaal vonden de resultaten hun weg, bijvoorbeeld op de International Book Fair 2011 in Beijing en naar de bloemlezing van de ELO.

Het Nederlands Letterenfonds en het Stimuleringsfonds voor Architectuur, dat met ingang van 2013 e-cultuur ondersteunt, onderzoeken de mogelijkheid om deze vormen van digitale innovatie voort te zetten.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op e-literatuur: poëzie goes mobile | voertaal: Nederlands with some English mixed in | dresscode: smartphone of tablet (met Junaio en Layer)

  1. Pingback: Wim Brands (1959 – 2016) | The Sausage Machine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.