Letteren etcetera – literaire talkshow met Pieter Steinz

In dit persbericht van het Nederlands Letterenfonds viel me direct de naam van Pieter Steinz op. En ook die van Tonnus Oosterhoff en Maartje Wortel en Stephan Enter, met Grip genomineerd voor de Gouden Uil, lees ik. Gouden Uil? Gouden Boekenuil moet dat zijn toch. Grip is grote kanshebber bij het brede publiek, merk ik aan de opgeheven duimpjes. In Dimitri Verhulst schijnt dat publiek zich (nog) niet te kunnen vinden … Als ik daaraan eens iets kon doen! Hij is mijn absolute top – ik kan het niet goed vinden in ‘reisromans’. Hopelijk vindt de vakjury dat ook. Kom op, Roderik Six!

Pieter Steinz, hij was één van onze gidsen bij het schrijven van het onderdeel Literatuur van het Leerplan Nederlands, derde graad ASO/TSO/KSO van het VVKSO, 2006 – o.l.v. Mark Van Bavel, leerplancommissievoorzitter. (Zie o.a. PIETER STEINZ, Lezen etcetera, Gids voor de wereldliteratuur, 416 schrijvers, 104 meesterwerken, 52 schema’s, 52 thema’s en 26 quizzen. Prometheus, NRC Handelsblad, 2003. En Steinz’ Literaire atlas, lezen op locatie, Prometheus, Amsterdam/Rotterdam, 2004.)

Letteren &cetera: een nieuwe literaire talkshow in Amsterdam

Letterenfonds-directeur Pieter Steinz interviewt vanaf april iedere laatste vrijdag van de maand drie auteurs in SPUI25. Wees welkom!

Eind april start in Spui25 in Amsterdam het nieuwe maandelijkse literaire programma: Letteren &cetera. In deze anderhalf uur durende talkshow spreekt de nieuwe directeur van het Nederlands Letterenfonds Pieter Steinz met drie schrijvers of vertalers die op verschillende manieren door het fonds gesteund zijn. In de eerste aflevering, op vrijdagmiddag 27 april a.s. zijn schrijvers Stephan Enter, Maartje Wortel en Tonnus Oosterhoff te gast.

De derde roman van Stephan Enter, Grip, is genomineerd voor de Gouden Uil. Het boek gaat over vier amateur-alpinisten die tijdens een reünie worden geconfronteerd met spoken uit het verleden. Een goed uitgangspunt voor een gesprek over reis- en reünieromans en over thema’s als vriendschap en vergankelijkheid.

Maartje Wortel brak afgelopen jaar definitief door met haar eerste roman Half mens. Haar debuut, de verhalenbundel Dit is jouw huis werd bekroond met Anton Wachterprijs 2010. In Half mens beschrijft Wortel het leven van twee eigenzinnige loners in suggestief proza, zakelijk maar treffend in de details, omdat zoals een van haar hoofdpersonen het zegt er soms iets ‘moet verdwijnen om er te zijn’.

Ten slotte in Letteren &cetera een gesprek met de P.C Hooftprijswinnaar 2012 Tonnus Oosterhoff. Bij uitgeverij De Bezige Bij verschijnt 14 mei, kort voor de uitreiking van de P.C. Hooftprijs, Hier drijft weg; een verzamelbundel inclusief dvd met al zijn (papieren en bewegende) gedichten tot nu toe. Ook zijn roman Het dikke hart wordt herdrukt. Pieter Steinz zal met Oosterhoff praten over de lichte, vervreemdende én experimentele kanten van zijn oeuvre.

Letteren &cetera vindt op vrijdag 27 april plaats van 17.00 tot 18.30 in Spui25, Spui 25-27, 1012 WX Amsterdam. De toegang is gratis. U dient zich wel van tevoren in te schrijven via de website van Spui25.

De volgende edities van Letteren &cetera zullen plaatsvinden op vrijdag 25 mei en vrijdag 22 juni 2012. Na een korte zomerstop wordt het programma vanaf september vervolgd.

Persbericht Nederlands Letterenfonds, Amsterdam, 17 april 2012. 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Letteren etcetera – literaire talkshow met Pieter Steinz

  1. Ria Mondelaers zegt:

    Grappig, een tijd geleden heb ik bij uitgeverij Prometheus NRC Handelsblad geïnformeerd naar een eventueel vervolg op Lezen Etcetera van Pieter Steinz. Regelmatig raadpleeg ik deze gids.
    Ik vind hem zeer leerrijk en praktisch. Zeg het tegen Pieter Steinz want ik ben blij weer iets te horen over hem. Letteren &cetera lijkt me een heel zinvol initiatief. Misschien kom ik wel een keer luisteren. Ik noteer alvast de data in mijn agenda.
    Groeten van Ria Mondelaers.

  2. Pingback: Pieter Steinz draagt taken over wegens ziekte | The Sausage Machine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.