lekker (ver)dwalen in het meningenwoud

Schrijven en schieten* n.a.v. de Wouterje Pieterse-lezing 2012

Of wat (literaire) prijzen met mensen doen

Zoals bekend ging de Woutertje Pieterse Prijs 2012 naar het Driedelig paard van Ted van Lieshout. Hoe kan het bestaan dat ik dit Paard nog niet op stal heb – met een kleinzoontje dat het paard van Sinterklaas op hand(jes)en draagt. Het staat bij dezen op mijn boodschappenlijstje – een literair juweeltje, onbetwistbaar kwaliteitsliteratuur, tussen de soep en de patatten. Down to earth. Zo’n lezer ben ik, een allesvreter forever, en zo’n literatuurpromotor was ik, ‘laag’ naast ‘hoog’ in evenwaardigheid verorberend en voorschotelend, daarom niet per se smakeloos, toch. De ‘literaire literatuur’ naast de ‘literatuur voor het gewone volk’. Mocht het**? Mag het?

De Woutertje Pieterse-lezing 2012 door Edward van de Vendel zorgt dezer dagen voor enige controverse in het ‘landschap van de jeugdliteratuur’. Het uitmelken van de eeuwige culturele (literaire) tegenstelling hoog-laag blijft altijd even avontuurlijk en spannend om ‘volgen’, toch***. Laat me maar lekker (ver)dwalen in het meningenwoud, met Ted van Lieshout en Karin Kustermans en Jan Paul Schutten en Edward van de Vendel. Om het voor vandaag even bij dit schrijvende, discussiërende, smaak- en spraakmakende viertal ‘jeugdliteratuur’ te houden.

*  Subtitel geïnspireerd op een interviewboek (1969) van Fernand Auwera.

** Ter illustratie. Neem Pieter Aspe naast Jef Geeraerts. Of Bart Moeyaert naast Dirk Bracke. (Ik gooi zomaar vier namen op, van voorgestelde titels door mijn leerlingen 15-18 jaar, lang geleden, in de vorige eeuw.)

***Met Het lemma ‘toch’, Een corpusgebaseerde partikelstudie won Barbara Snel onlangs de Taalunie Scriptieprijs 2011. Als fervente toch-gebruiker kan ik sindsdien niet anders dan bij toch aan Barbara Snel denken. Wat prijzen met mensen doen!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.