Jan Scheirs – de geschilderde poëzieperformance

Jan Scheirs, Jan Van Poyer & Renée Van Hekken, De hoed van Hortence, 3/03/2012. Live geschilderd in Den Hopsack. Gepubliceerd met toestemming van Jan Scheirs en Renée Van Hekken. 

Den Hopsack, zaterdag 3 maart 2012.

De lucht had een zweem van lente maar de wind aan de Scheldekaaien voelde winters ruig. In de kachel van Den Hopsack vlamde het vuur hoog op, daar vlak aan het podium waarop rank en hoog opgeschoten een amaryllis wit kleurde naast de sanseveria met geknakt blad. Op de schouwmantel postkaarten met gedichten van Johanna Pas, een kleine hand vol woorden, stille getuigen van een voorbije Muzeval-poëzieavond. Op de piano uitgestald: dichtbundels en textiel- en rozencorsages van Renée Van Hekken. Fotografe Vera Seppion observeerde en stelde haar camera in – vanuit alle hoeken van de kamer maakte ze opnames.

Pierre Magis was in gesprek met Bart Van Peer, Jan Van Poyer was bezig met het warmblazen van zijn klarinet toen schilder Jan Scheirs Renée Van Hekken warm begroette. De kunstenaar installeerde zich vlak achter mij: met penselen en pennenstokken, een potje Oost-Indische inkt – heb ik hem gevraagd – en schetspapier, bovenop een cafétafeltje verhoogd met een bierkratje.

De dichteres las voor, de muzikant bracht zijn interpretatie bij de gedichten, en vlak achter mij hoorde ik zo nu en dan zacht gekras op papier: de plastische interpretatie van de poëzieperformance zoals de schilder ze streek na streek, lijn na lijn vormgaf. Toegegeven, af en toe heb ik voorzichtig steels weggekeken van het podium naar de kunst in wording. Tijdens de korte pauze ‘verschenen’ al een viertal kunstwerken op de schouwmantel. Tot groot geluk van Renée Van Hekken & Jan Van Poyer en hun publiek. Het werden er uiteindelijk zeven. Een onvergetelijke esthetische ervaring in de intimiteit van een kunstenaarscafé, die middag in Antwerpen dicht bij de Schelde.


Jan Scheirs, De hoed van Hortence, Renée Van Hekken, 3/03/2012.

Jan Scheirs stelt momenteel tentoon in Berlin tot 17 maart 2012, en in het Vlinderpaleis (Justitiepaleis) te Antwerpen tot 29 maart 2012.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Jan Scheirs – de geschilderde poëzieperformance

  1. Mooi, ik vertel mijn leerlingen altijd dat gedichten schilderijen van woorden zijn.
    en klarinetmuziek, die mis ik sinds zoonlief het huis uit is..

  2. Pingback: Jan Scheirs en Renée Van Hekken – the artists’ most recent work | The Sausage Machine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.