De hoed van Hortense – Renée Van Hekken en Jan Van Poyer in literair-artistiek café Den Hopsack Antwerpen

 De hoed van Hortense. Renée Van Hekken presenteert haar nieuwste poëzieprogramma onder de titel van haar nieuwe dichtbundel op zaterdag 3 maart 2012 om 15.00 uur in literair-artistiek café Den Hopsack in Antwerpen. Het is haar vijftiende voordracht op deze locatie. Klarinettist Jan Van Poyer zal haar poëzie subtiel onderlijnen in variaties van Frans chanson van Serge Gainsbourg over Ierse en Keltische muziek (bij de rozengedichten) tot klezmer (bij de afsluitende Hortensia-gedichten): een persoonlijke, eigenzinnige keuze van een empathische en getalenteerde muzikant. Organisator en dichter Bart Van Peer verzorgt de inleiding van deze vroege lentelezing.

Hortense is een mysterieuze dame die vanonder de rand van haar modieuze hoeden de wereld observeert. Ze heeft iets van een sprookjesfee en ook van een niet-kwaadaardige toverheks. Ze is romantisch, geeft zich graag over aan nostalgie en spleen en staat model voor de eeuwige bohemienne, de zwerfster in haar eigen achtertuin. […] Enige frivoliteit is haar niet vreemd. Hoeden, accessoires, jurken & zwierige sjaals, ze draagt ze graag en met zwier. Een tikje trots is ze ook wel, die Hortense. Ze wandelt zo doorheen de tijd. Verloren & vergaan heeft Hortense haar geschiedenis, die ze met zich meedraagt. En altijd gaat ze zo vrolijk mogelijk op pad, zo positief mogelijk probeert ze de grijze narigheid, de kwetsende realiteit terug te dringen. Zich te omringen met schoonheid. Wandelend doorheen een vergeten en verloren tijd, in de stad en aan zee. Met haar hoed op, Hortense. (Cursief: Renée Van Hekken geciteerd uit haar inleiding in De hoed van Hortense, Thuishaven, 2011.)

De hoed van Hortense  is een poëtisch verhaal over schoonheid en verval, een beetje zoals in Dood in Venetië, de novelle van Thomas Mann. Maar het verhaal van Hortense loopt wel positief af, ze is broos, maar breekt niet.

Aldus Henri-Floris Jespers op CDR-Mededelingen.

Verder leest Renée Van Hekken in Den Hopsack uit haar bundel De Roos van Allendale: gedichten over rozen en vrouwen waarin de metaforiek beide in wervelende rozenvariëteiten verbindt. Met Hortensia-gedichten uit de derde cyclus van De hoed van Hortense sluit het programma.

Uitnodiging van Renée Van Hekken & Jan Van Poyer

Van harte welkom met uw mooiste hoed op, om de lente waardig in te luiden op zaterdag 3 maart 2012 om 15.00 uur in literair-artistiek café Den Hopsack, Grote Pieter Potstraat 24 te Antwerpen.

Na afloop en in de pauze zijn de dichtbundels en textiel- en rozencorsages van Renée Van Hekken te koop. 

Meer Renée Van Hekken en Jan Van Poyer: Het Stille Pand, CDR-Mededelingen, VVL, vi.be.

En in The Sausage Machine:

Afbeelding: Jos Laureys, Hortense in verleden en heden. Met haar hoed. Coverillustratie van de dichtbundel De hoed van Hortense, zoals gepresenteerd door Henri-Floris Jespers op zijn blog.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De hoed van Hortense – Renée Van Hekken en Jan Van Poyer in literair-artistiek café Den Hopsack Antwerpen

  1. Pingback: Jan Scheirs – de geschilderde poëzieperformance | The Sausage Machine

  2. Pingback: Winterroos — Renée Van Hekken #gedichten2013 | The Sausage Machine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.