die eeuwige (werkwoord)spelling – ach en au en ha

Ze kunnen niet meer spellen.

examens naast elkaar bestaan, onwenselijk is. In reactie hierop kan gesteld worden dat deze regeling dat ook niet beoogd: alle

Zomaar een greepje zinsstukken uit de Conceptsyllabus Nederlands vwo 2014College voor Examens, zoals op CvE.nl. Op het spoor gekomen via de Community Nederlands van Digischool.nl.

CvE?

 Het College voor Examens (CvE) heeft als maatschappelijke opdracht om namens de Nederlandse overheid de kwaliteit van de centrale examens in Nederland te waarborgen én te zorgen voor een vlekkeloze afname van examens door scholen en instellingen. […]

Het CvE is zich ervan bewust dat het maatschappelijk en politiek krachtenveld behoefte heeft aan een betrouwbare afronding van de verschillende onderwijsvormen. Daarbij is niveauhandhaving cruciaal.

Uit de rubriek Missie en taken van het Nederlandse College voor Examens.

Ach, die eeuwige spelling van het Nederlands! Wie bezondigt er zich (al) niet (eens) aan, zeker in supersnelle onlinetijden? Zelfs de corrector van de genoemde niveaubewakende syllabus heeft er blijkbaar wel eens last van, van die foute hersenkronkeling (een tekort aan hersenwerk?) als het om de spelling van de werkwoorden gaat.

Ware het niet dat ik gisteren nog het spellingrapport 2010 Letters en punten van Frans Daems, Rita Rymenans en Tom Venstermans had ingekeken, én nieuws over het nieuwe Witte Boekje had opgezocht, ik was zo aan de professionele spellingfout van CvE voorbij. Vandaag niet dus. Ze is bij dezen vastgeblogd.

Spaar ons van centrale examens, roep ik de Nederlandse communityleden al wel eens toe als ik de discussie daaromtrent en de examenforums probeer te volgen … Eindtermen en leerplannen algemeen, kwaliteitscontrole op, niveaubewaking van – neem het vak Nederlands – taal-en-tekstwerk: het is ongelooflijk complex! Hoe leg je dat in bindende reglementen en voorschriften vast – hoeveel spelden zijn daar niet tussen te krijgen vooraleer ze ‘sluitend’ geformuleerd zijn? En correct gespeld. Au en ach. Niet dat die reglementering niet oerbelangrijk is: het gaat om (staats)examens, om mensenlevens, die van leerlingen, hun ouders, hun leraren/docenten, de toekomst van de natie, van Europa, de wereld! Het is alles behalve een spel, een speling van taal, het is alles behalve vrijblijvend, zoals dit geblog van een vrije vogel. Ha. Als ik hier nu maar geen fouten heb geschreven.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.