de twist zoals in het Youtubicon van de dans – woordenboeken 2012

Marc Didden, ‘chef cultuur’, gaf in De Laatste Show #dls een stimulerend staaltje weg van zijn danskunst: ter ere van de 50e verjaardag van de twist.

Ton den Boon, lexicograaf @Taalbank, nam deze golden 19sixties-dans op in zijn Youtubicon dat hij op zijn weblog over taalverandering publiceert:

een experimenteel videolexicon […]. Dit ‘Youtubicon’, met zowel lexicale omschrijvingen van zo’n 100 danstermen als bijbehorende ‘videodefinities’, is geen commercieel product, maar louter bedoeld om de mogelijke innovaties van conventionele woordenboeken in het internettijdperk te onderzoeken. [Vetjes van TSM.]

Waarom koos de woordenboekenmaker in zijn videolexicon (in het Nederlands en het Engels) nu net voor de dans? Omdat  dansbewegingen nu net niet zo gemakkelijk te omschrijven vallen, en een bijgevoegde ‘visualisering’ in een videodemonstratie erg nuttig kan zijn. Het ondersteunende (en toegegeven: stimulerende) beeld bij het woord, zeg maar.

Marc Didden greep in zijn live demo van de twist naar de (welbekende) plastische beschrijvingen. Voor de voetbewegingen: het welbekende (voor mijn generatie alleszins) ‘uittrappen van een smeulende sigaret’. De armen bewegen we zoals bij het afdrogen na douche of bad:  breed heen en weer zwenkend met de handdoek. Voor de culturo’s onder de kijkers lichtte hij de ‘revolutionaire’ kant van de twist toe die helemaal paste in de individualiseringstrend van de 1960’s: het alles losgooiend alleen dansen, op afstand van de partner(s), in bewegingen die niet al te strak ‘de regels’ (moeten) volgen.

Come on, let’s twist again! Chubby Checker forever! En … driewerf hoera voor het Youtubicon! Let’s dance!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.