Bart Van Loo zingt zijn nieuwe boek in! Chanson. Een gezongen geschiedenis van Frankrijk

Door de straten van Parijs weerklinkt een Frans chanson* – rechts staat Bart Van Loo, volstrekt geen onbekende in The Sausage Machine (ouiouioui), mee zijn nieuwe boek in te zingen. Samen zingen de trois mousquetaires meteen een nieuw radioprogramma op Klara in, in het verlengstuk van Bart Van Loo’s nieuwste boek: Chanson. Een gezongen geschiedenis van Frankrijk. Zeg Bart Van Loo en alles verandert in goud Franse cultuur.

Het was zijn onbetaalbare leraar Frans, Herman Geudens, ja, de webmaster van het wervende en wervelende À la française, die op een blauwe maandagvoormiddag in 1989 voor de klik zorgde: de witte cassette die Herman Geudens uit zijn rode boekentas opdiepte, veranderde het leven van de jonge Bart Van Loo, die tot dan gepuberd had op een Angelsaksische soundtrack:

Binnen de kortste keren staat het hele œuvre van Francis Cabrel in mijn platenkast. 

Zo begin ik nieuwsgierig te lezen in het inkijkexemplaar. Oh lalala, dat wordt weer magnifique, zoals we dat van Frankrijkexpert en rijkgetalenteerd schrijver, spreker en podiumkunstenaar Bart Van Loo gewend zijn. Humorvol, super gedreven, deze keer onder het motto

Chansons zijn de beste momentopnames van een tijdperk, ze vormen een onvervangbaar werkinstrument voor een historicus. (Jean-Jacques Goldman)

Goede wijn, die behoeft geen krans. Zo bezingt de uitgever Bart Van Loo’s doorwrochte en originele nieuwe werk:

In Van Loo’s boek leren Françoise Hardy en Jacques Dutronc elkaar kennen, dankzij Hendrik IV dolt Serge Gainsbourg met de ‘Marseillaise’ en belandt Vanessa Paradis in de Eerste Wereldoorlog. Wie pinkte geen traan weg bij ‘Ne me quitte pas’? Wie ging niet ooit uit zijn bol op ‘Alexandrie Alexandra’? Wie droomde er nooit van de liefde te bedrijven op ‘Je t’aime moi non plus’? De verhalen achter deze onsterfelijke songs van Jacques Brel, Claude François en Serge Gainsbourg zijn minder bekend. Voor Bart Van Loo vormen ze de aanleiding voor een wonderlijke vertelling.

(Uit de promotekst op WPG.be.)

Op het literair festival Het Betere Boek (8 oktober 2011, Gent) interviewt Koen Fillet Bart Van Loo over Chanson. Dat is vast niet het eerste of het laatste interview! De media liggen aan zijn voeten, duizenden en duizenden lezers en luisteraars willen hem omarmen. O! Zoete tol van de roem.

In het inkijkexemplaar kwam ik de tekst van Charles Trenets L’âme des poètes tegen: uweetwel, het begint met Longtemps, longtemps, longtemps, après que les poètes ont disparu, leurs chansons courent encore dans les rues …  la la la laat ik me meewalsen, een hart zo licht door Bart Van Loo, man van vele mooie, interessante en humorvolle woorden, en vele blije harten.

* Jammer, de video is al niet meer te bekijken op YouTube! Zo-even nog voor iedereen open, nu al overgeschakeld op ‘privé’. Respect, hoor, daar niet van. Is het wachten op een ‘officiële trailer’, vraag ik me af. Of komt het filmpje met Plaisirs d’amour misschien toch nog terug?

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Bart Van Loo zingt zijn nieuwe boek in! Chanson. Een gezongen geschiedenis van Frankrijk

  1. Pingback: Chanson: Bart Van Loo brengt collectief geheugen prettig op scherp | The Sausage Machine

  2. Pingback: Baby Sarkozy | The Sausage Machine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.