Talennota 2011 – no English no World

 Onderwijsnieuws in volle zomervakantie: het persbericht van minister Pascal Smet over zijn conceptnota voor de talen. Engels doet een sprong naar voren en positioneert zich vanaf 2013 naast het Frans als tweede taal. In het Vlaamse talenonderwijs blijft een goede kennis van het Nederlands, Standaardnederlands welteverstaan, fundamenteel.

Naast Engels en Frans – talen die al vanaf het derde leerjaar van de basisschool kunnen onderwezen – kan de middelbare school andere vreemde talen aanbieden: dat kan dus Duits zijn, want er is keuze uit de 23 talen van de EU. En meer. Ook de talen van de nieuwe economische grootmachten, de BRIC-landen, met Hindi, Russisch en Chinees, komen in aanmerking. En verder:

In 2013 wordt Content and Language Integrated Learning (CLIL) in het secundair onderwijs mogelijk. Maximum 20 % van de zaakvakken kan dan in het Engels of het Fransgegeven [sic] worden.

Persbericht Kabinet Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel, 26 juli 2011.

Van ministeriële ambities gesproken. Of toch niet. Dat het Engels zijn positie in het middelbaar onderwijs in Vlaanderen zou versterken, is een ‘natuurlijke’ ontwikkeling, en de grote verbreding van het talenaanbod een voordehandliggend perspectief. Dat het Standaardnederlands hernieuwde belangstelling en een verstevigende impuls verdient, daarvoor gingen al langer stemmen op. Toch.

De 42 pagina’s van de conceptnota Samen taalgrenzen verleggen, versie 22 juli 2011, van minister Pascal Smet wil ik hier lezen, volgende maand of zo. Mijn blogje is ook zo’n beetje (veel) mijn todolijstje. Ach ja, de nominaties voor De Inktaap 2012, die moest ik ook nog eens op een rijtje rijgen. Volgende maand of zo.

Aanvullend: Alvast een nieuwe taal leren op de basisschool. Over de verschillen in het vreemdetalenonderwijs in Europa.

UPDATE 25-09-2011 ! Een must-read: We moeten allemaal diep-tweetalig worden, een column van prof. dr. Ronald Soetaert in Taalschrift, 23-09-2011.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Talennota 2011 – no English no World

  1. Pingback: van hoopvol naar muurvast naar afgesprongen #onderwijshervorming #vlareg | The Sausage Machine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.