Nee zei het weverken – de column van Hannes Vandemolen

Hot summer topic. Opinie. Recht uit the coffee house: columnist Hannes Vandemolen, gast op The Sausage Machine, over het “neen” van de N-VA op de nota-Di Rupo, nieuws van 7 juli 2011.

De N-VA heeft na twee dagen studie de nota van Du Pipo afgeschoten – ze hadden daar exact 47 uur en 50 minuten meer tijd voor nodig dan de Franstalige politieke partijen enkele maanden geleden voor een ontwerptekst van De Wever.

Heel het land staat op stelten, de vrt in rep en roer en de democratie nog maar eens op het spel; onze kredietwaardigheid voor moreel hoogstaande instituties als banken is andermaal zwaar in gevaar – de vrt joeg professor Grauwmans voor de zoveelste keer door de buis om haar Vlaamse kijkers de stuipen op het lijf te jagen, de onvermijdelijke verkiezingen in het achterhoofd (en het spookbeeld van de resultaten daarvan voor bevriende partijen…)

Nu moet men het hoofd heel even koel houden en doen met de hersens waarvoor de Schepper die heeft bedoeld: nadenken.

“De kiezer heeft de N-VA de verantwoordelijkheid gegeven om…”

De kiezer, beste lezer, lieve lezeres, de kiezer bestaat niet. Er bestaan enkel kiezers, en een groot aantal van hen heeft een jaar of wat geleden voor de N-VA gestemd; vele anderen hebben, in een ander gedeelte van dit land, hun stem aan de PS gegeven. In Vlaanderen hebben de meeste kiezers voor “zwarte oplossingen” gestemd (gewoon beeldspraak: geen paniek!…); in Wallonië is de meerderheid voor “witte solluties”. Alleen met geniepige trucs – zoals het herhaaldelijk orakakelen over “de kiezer…” – kan nog verdoezeld worden dat water en vuur niet verenigbaar zijn – althans niet “democratisch”.

 Is het trouwens democratisch dat sedert 1991 vanuit zuidelijke hoek wordt toegezien op het cordonsanitairgewijs negéren van één der grootste Vlaamse partijen – tot die van pure miserie harakiri pleegt – terwijl 20 jaar later uit diezelfde hoek wordt gepleit voor het absoluut wél bij het beleid betrekken van de nieuwe grootste partij in Vlaanderen: in de hoop dat die hetzelfde zal doen?

Democratie kan toch niet langer betekenen dat in Vlaanderen gebeurt wat in Wallonië wordt bedisseld? Dat de vuurmeerderheid in het Noorden willens-nillens de wateroplossing van het Zuiden wordt opgesolferd?

Als men staatslieden en -dames aanhoort – neem een groot denker (aan eigen prestige en portemonnee) als Marx Eyskes – dan lijkt het of democratie gewoon beperkt moet blijven tot meerderheden vormen, desnoods met splinterpartijtjes als de Vlomse Sosselisten en Gruun met een uitroepteken: als er maar een meerderheid gevonden wordt in dit land, waar eenheid al 180 jaar onvindbaar is.

Met excuus: dat vind ik een verkrachting van wat men wereldwijd “democratie” noemt – maar verkrachting: daar tillen sommigen niet zwaar aan, tant est évident

Wie dus zegt dat hier de democratie in gevaar is, maakt een denkfout: in dit land is geen democratie mogelijk, tenzij men eerlijk is en de staat splitst, zodat democratie kan heersen in Zuid én Noord van dit artificiële buffertje tussen Fiston&Marianne en den Duits – néé: niet BHV splitsen: de totale boedelscheiding – als we nu de kans niet grijpen op een onderlinge toestemming, dan vrees ik dat het een vechtscheiding wordt.

Het is duidelijk waar BHV dan ligt. Het is even evident wat Maingain en consoorten dus gaan moeten doen, indien ze democratie écht zo hoog in het hart dragen: verhuizen of de democratie respecteren van de regio waar ze wonen en daar dus Nederlands spreken!

Hannes Vandemolen

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Nee zei het weverken – de column van Hannes Vandemolen

  1. Linda Van Oostenryck zegt:

    Schitterend artikel!
    Prachtig Vlaams-Nederlands!
    Wat een taal!
    Ook doordacht van visie …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.