Liefde aan de Schelde. Het gelukkige huwelijk van Poëzie, Beeldende kunst en Muziek (lestip)

Het gelukkige huwelijk van poëzie en beeldende kunst is in de eduwereld zo oud als de straat. Het Radio 1-programma Kleur in E-Mineur geeft, geïnspireerd door Coldplay (Viva la Vida, Frida Kahlo), een verfrissend nieuwe invulling aan die gelukkige combinatie van beeld en geluid in een lied, een Nederlandstalige song op een schilderij, besteld bij vijftien muzikanten.

Op de screenshot Axl Peleman in bewondering voor Fred Bervoets’ onvervalste Liefde aan de Schelde*. Lust naar meer kijk- en luisterkunst? Hier staat het radiomuseum te pronk met schilderkunst, muziek, alle tekst en uitleg.

*Een lestipperige voetnoot over literatuuronderwijs

* Heb ik toch even getwijfeld aan de ‘ondertitel’ Het gelukkige huwelijk van Poëzie, Beeldende kunst en Muziek, en dan vooral aan de toevoeging lestip. Liefde aan de Schelde zegt toch alles, straks verliest het nog zijn aantrekkingskracht door die ‘toegevoegde onderwijswaarde’. Liefde aan de Schelde: dat is in de eerste plaats Fred Bervoets en Axl Peleman, maar dat kan ook literatuuronderwijs zijn. 

Lestip klinkt zo belerend in mijn oren, zo ‘lesje cultuur lezen’, iets waar ik een broertje aan dood heb gekregen. Ik ben voor vrijheid blijheid in leren en onderwijzen. De wereld met de nieuwste en de oudste informatie, met (haast) alle boeken en artefacten, ligt elke dag (meer) open op het web. Kennis en kunst en cultuur voor iedereen: zoveel te bereizen, te ontdekken en eventueel uit te pluizen, wie ben ik dan om te zeggen wat, waar en wanneer. Alles en ieder op zijn tijd en zijn plaats. Ik houd alhier gewoon mijn eigenste dagboek bij, ik stream wat consciousness zo nu en dan.

* Lestip, is dat dan toch nostalgie naar mijn leraarschap? Neen, die tijd heb ik achter me gelaten. Alles op zijn tijd zonder spijt. Waarom dan toch dat ‘edugedoe’, dat wegwijzerige in de titel? Omdat ik het niet laten kan? Neen. Gewoon omdat lessuggestie en lestip zo goed pakken op een computerscherm. Velen zijn zoekenden naar lestips, dat zie ik op mijn blogdashboard. Lestip als lokaas voor deze blog dus? Ikke tuk op more blog traffic? Neen. Toegegeven (wie is zonder ijdelheid?), dat gebeurde wel in de spannende tijd van toen we met de klas de edublog The Sausage Machine opstartten, en we ons verheugden in onze eerste WordPress-rankings onder de topblogs en -posts. 

* Lestip vandaag, ik moet er mijn brood niet mee verdienen. (Kome wie komt, warm welkom.) Voor wie op zoek is naar lestips, valt er onnoemelijk veel moois te vinden links en rechts, boven en onder, en dan zijn er ook nog de grote onderwijsportalen voor Vlaanderen en Nederland, KlasCement en Kennisnet. Voor mijn oude schoolvak Nederlands is er natuurlijk Taalunieversum.org met onder constructie het portaal Literatuuronderwijs.org waar letterlijk ‘alles’ over literatuuronderwijs (in Vlaanderen en Nederland) zal samenkomen in één groot overzicht. Aha. Moeten er nog meer lestips zijn?

 … Ik zou mijn klassen vandaag (! 😉 het museum van Radio1.be binnenlokken.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Liefde aan de Schelde. Het gelukkige huwelijk van Poëzie, Beeldende kunst en Muziek (lestip)

  1. Kom maar op met je lestips, ik ben er blij mee!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.