Nolens heeft er de wind in de media goed onder

 Mijn titel geeft woorden weer van Chrétien Breukers die op zijn Contrabaspoëzieblog het gedicht Spartaans uit de nieuwe bundel van Leonard Nolens publiceert. Hij analyseert die tekst tegen de achtergrond van Nolens’ œuvre en imago:

 heel verhelderend bij de Nolens-hype van vandaag op Twitter en in andere media, n.a.v. het spraakmakende (want uiterst moeizame) radio-interview in het programma Joos van Radio1.be, waarin we Nolens ook kunnen horen voorlezen uit Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen. (Foto Leonard Nolens Radio 1.be, 29-03-2011.)

Koen Fillet heb ik nog geretweet:

en haast gelijktijdig zag ik Stijn Vogels’ en Maarten Inghels’ tweets voorbijflitsen. Leonard Nolens bezorgde sommige luisteraars kippenvel, anderen scholden hem voor ‘idioot’. 

Even ben ik in mijn papieren archieven op zoek gegaan naar een brief van Leonard Nolens uit de jaren 90 van vorige eeuw maar ik vond hem niet snel genoeg terug om hem hier en nu te tonen. Wordt vervolgd. Dit vond ik wel snel: een gedicht van Maarten Inghels … Vandaag zat ik op bus 32 naast Leonard Nolens (meer).

Wat ik me nog herinner: gewezen radioman Paul Jacobs beweerde vorige eeuw dat auteurs, schrijvers, gemakkelijk op de radio komen omdat ze nu eenmaal ‘mensen van het woord’ zijn. Dat waren andere tijden. Toch zijn niet alle schrijvers| dichters goede sprekers. Ik herinner me bv. heel goed Hugues C. Pernath die gevraagd voor een auteurslezing voor middelbare scholieren uit de Antwerpse regio, zich liet vergezellen door zijn kompanen Pink Poets (Nic van Bruggen, Henri-Floris Jespers, Patrick Conrad) om op het podium het woord te doen. Hij beperkte zich tot het voorlezen van zijn gedichten. En hij schonk me een roze roos, die vele jaren op mijn nachtkastje heeft liggen verwelken en drogen …

Tja, auteurs maken het nieuws: onder die slogan deden Chris en ik in een vorig leven nog aan literatuureducatie en leesbevordering op school.* Naast Leonard Nolens zijn dichters en schrijvers uit letterenland Vlaanderen en de wereld ook vandaag 29 maart 2011 alomtegenwoordig in de media: Walter Van den Broeck die zijn 70ste verjaardag viert, Herman Brusselmans, Frans Depeuter, Carette, Willem Elsschot en Marc Pairon, Shaun Tan.  

Laatste nieuwsflash voor vandaag om de cirkel rond te maken: de nieuwste Leonard Nolens live op 1 april 2011 in Bibliotheek Permeke Antwerpen, een poëzieavond van Behoud de Begeerte.

* Alles onder impuls, krachtdadige mentoring en warme aanmoediging van onze pedagogisch adviseur Mark van Bavel. Zie bijvoorbeeld Benaets en De Commer, HSN-conferentiebundels | Achtste, Twaalfde, Twintigste (samen met Guido Spyns) conferentie Het Schoolvak Nederlands op Taalunieversum.org. Update 05-04-2011, op de 10e verjaardag van De Inktaap: eentje vergeten, de Zestiende HSN.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Nolens heeft er de wind in de media goed onder

  1. Pingback: Prijs der Nederlandse Letteren – ‘Nolens doet het Nederlands opnieuw zingen’ | The Sausage Machine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.