onverteerbaar MONUMENTAAL verpletterend ONONTKOOMBAAR noodzakelijk RADICAAL

En hebben we nu niet juist de poëzie voor het verwoorden van het onbevattelijke en onoplosbare? Moet poëzie niet juist een radicaal tegenwicht te [sic] bieden aan de oppervlakkigheid, aan het verdringen van het kwaad, aan de ontkenning van het feit dat het oorlogsgeweld in allerlei vormen gewoon doorgaat? Ja. Armando, zo meent deze jury daarom eenstemmig, brengt met grote consequentie een onverteerbare boodschap. Dat maakt zijn bundel Gedichten 2009 monumentaal, verpletterend, onontkoombaar en noodzakelijk. Prediker-achtig, Celan-achtig, Bachmann-achtig maar niet cynisch, vertegenwoordigt Armando een radicaal vreemde stem. Hij schrijft tragedies zonder catharsis. Hij schrijft de mythologie van de twintigste eeuw.

De jury van de VSB Poëzieprijs 2011 over Gedichten 2009 van dichter-kunstenaar Armando. Ik voeg volgende citaten in een citaat toe:

‘Kunstenaars brengen produkten voort waar vooreerst niemand behoefte aan heeft. Daarom is kunst zo belangrijk. Daarom is kunst zo overbodig’, schreef hij [Armando]  in Machthebbers (1983). Met duidelijke instemming citeerde hij daarin Nietzsche: ‘Wir haben die Kunst, damit wir nicht an der Wahrheit zugrunde gehen. Kunst ist die einzige Rechtfertigung des Lebens.’

Joop Leibbrand in zijn recensie van Armando’s Gedichten 2009: Meandermagazine, 8 februari 2010.

Noot
In de context van mijn pleidooi voor deschooling: een reactie. (Prozaïsch, nuchter) Nog iemand vragen over het nut van poëzie, literatuuronderwijs of cultuureducatie? (Opgelet: een ja levert een bewijs voor de stelling dat education isn’t educating. (Zelfreflecterend) Is het ooit te laat om in eigen boezem te kijken?)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op onverteerbaar MONUMENTAAL verpletterend ONONTKOOMBAAR noodzakelijk RADICAAL

  1. Pingback: Wat hebben we vandaag (niet) op school geleerd? | The Sausage Machine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s